Vinkkejä turvalliseen nettiostamiseen

Kun ostat netistä tavaraa, niin selvitä verkkokaupasta seuraavat asiat:

  1. Tunnista kauppa. Oletko aiemmin asioinut kyseisessä kaupassa, ilmoittaako kauppa sen taustalla olevan yrityksen nimen selvästi, onko y-tunnus, nimi, puhelinnumero ja osoite näkyvillä? Onko kauppa yleisesti tunnettu vai uusi yrittäjä? Jos kauppa on uusi mutta ilmoittaa sivuillaan puhelinnumeronsa, niin voit aina soittaa ja kysyä vaikka, että kuinka nopeasti tavarat toimitetaan. Näin saat yrityksestä paljon paremman kuvan kuin pelkästään verkkosivustoa tutkimalla.
  2. Tutustu tilausehtoihin. Suomalaisten verkkokauppojen pitää noudattaa Suomen lainsäädäntöä mm. palautusten osalta. Tilausehdoissa voi olla poikkeamia mm. kustomoitavien tuotteiden tai sähköisten tuotteiden osalta. Ymmärrä mihin sitoudut kun tilaat.
  3. Jos kauppa ei ole suomalainen niin lue tilausehdot. EU:n alueella pätevät verkkokauppaehdot eivät välttämättä ole yhtä hyvät asiakkaan kannalta kuin suomalaiset ehdot. Esimerkiksi palautuksista voi joutua maksamaan.
  4. Jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin se luultavasti ei ole totta. Oikean näköisen verkkokaupan pystyttäminen ei ole teknisesti pätevälle henkilölle vaikeaa. Tilaaminen tällaisesta kaupasta voi johtaa tilausansaan jossa luottokortiltasi veloitetaan kuukausittain summa rahaa etkä välttämättä saa tuotetta lainkaan. Tutustu tilausehtoihin jotta et vahingossa hyväksy tällaista.
  5. Tutki rauhassa. Googlaa yrityksen tai verkko-osoitteen nimellä ja lisää fraud, huijaus, kokemuksia jotta näet, mitä muut ovat kirjoittaneet verkkokaupasta.
  6. Vain vähän aikaa voimassa olevat tarjoukset. Jos jokin tarjous on voimassa vain joitakin minuutteja, kyseessä ei yleensä ole oikea tarjous, jossa tuotteen hinta nousee jonkin ajan päästä selvästi. Yleensä tarjoukset ovat voimassa päivän tai useampia päiviä ja ne on yleensä selvästi ilmoitettu sivuston etusivulla.
  7. Jos et osaa tai ymmärrä, kysy neuvoa sellaiselta joka ymmärtää ja on käyttänyt nettiä enemmän. Monet tarjoukset näyttäytyy selvemmiltä ulkopuolisille kuin itselle.
  8. Luottokortti on turvallinen maksuväline verkossa. Jos et saa tilaamaasi tuotetta tai et saa tuotetta lainkaan, voit tehdä luottokorttiyhtiölle reklamaation maksusta. Tämä vaatii maksusta ja ostoksesta tarkat tiedot, joten pidä kirjaa ostoksistasi.
  9. Seuraa tili- ja korttitapahtumia tarkkaan jotta tiedät, mitä maksuja kortiltasi veloitetaan.
  10. Kokeile rohkeasti verkko-ostamista, mutta pidä harkinta mukana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *